Voor kinderen

Informatie voor kinderen

Een scheiding is het beëindigen van een huwelijk; zegt het woordenboek. Het is niet het beëindigen van het ouderschap. Een vader of moeder kan nooit ‘ex-ouder’ worden. Als ouders uit elkaar gaan, heeft dit verregaande consequenties voor kinderen! Onderstaande informatie is daarbij nuttig en kan jullie samen steunen in dit moeilijke proces.

De impact van de scheiding op de kinderen

De scheiding van de ouders betekent vaak een onverwacht en ongewenste verandering in het leven van de kinderen. Het kind heeft ineens twee huizen en misschien ook wel twee woonplaatsen.

  • Ze krijgen te maken met eventuele nieuwe partners van de ouders en wellicht de kinderen hiervan.
  • Misschien een andere school
  • Lastige situaties rondom de feestdagen en verjaardagen
  • Loyaliteitsprobleem

Met name in de periode waarin de scheiding zich afspeelt en de ouders niet alle tijd hebben voor de kinderen, worstelt een kind met de gevoelens, onzekerheden en angst. Ook voor het kind is de vertrouwde omgeving uiteen gevallen. Dit zorgt voor een rouwproces. Onderschat deze gevoelens niet. Vertel je/deze gevoelens aan de ouders of aan iemand die je kan vertrouwen, zoals een vertrouwenspersoon. Het is heel normaal en wanneer je er met iemand over kan praten, zal dit veel onzekerheden en angsten wegnemen.

Ieder kind reageert weer anders op de scheiding van de ouders. Herkenbare reacties zijn boosheid, verdriet, angst, vermoeidheid, concentratieproblemen, lichamelijke klachten, terugvallen op kinderlijk gedrag zoals bedplassen of duimzuigen, moeite met schakelen tussen de twee huizen, niet willen praten of juist meer aandacht vragen. Soms is er ook opluchting als het einde in zicht komt van een fase waarin de ouders continu ruzie maakten. Met name in de beginperiode moet er goed naar het kind geluisterd worden.

Blijf samen praten!

Het is begrijpelijk dat ieder kind het liefst ziet dat de ouders samen in één huis wonen! Maar als dit niet meer mogelijk is, blijf dan vragen/praten/knuffelen met beide ouders. Blijf dus samen praten.

Wanneer moet je hulp zoeken?

  • Als jouw boosheid niet over gaat.
  • Als je je depressief / neerslachtig voelt.
  • Als je nergens zin in hebt.
  • Als je niet meer kunt slapen.
  • Als je alleen maar negatief kan denken.
  • Als je alleen maar denkt aan hoe jouw zus(je)/broer(tje) zich voelt of hoe goed jouw ouders zich voelen.

Het is heel logisch als je hoopt dat jouw ouders weer bij elkaar komen, maar bedenk dat ze er heel lang over hebben gedaan om de beslissing te nemen om te gaan scheiden. Jouw ouders zullen altijd van jou houden, ook al zijn ze nu druk met de scheiding en hebben zij daardoor minder oog voor jou.

Als alles afgerond is, zullen ze weer voldoende tijd hebben voor je. Maar dat neemt niet weg, dat je er rustig mag zijn! Stel vragen en geef jouw mening. Je zult nooit hoeven te kiezen tussen jouw ouders. Je mag ze allebei even lief vinden.

Het is niet jouw schuld

Een scheiding is iets tussen twee getrouwde (of samenwonende) mensen. Het is nog nooit voorgekomen dat een kind de schuld is van een scheiding van twee partners. Ook in jouw geval niet.

Noodkreet van een kind van gescheiden ouders:

Door jullie scheiding zal mijn leven nooit meer hetzelfde zijn, maar ik wil wel graag dezelfde liefde van jullie allebei ontvangen. Mijn hart breekt, iedere keer dat ik een ouder moet verlaten…

Ik heb liefde, begrip en genegenheid nodig en vooral van jullie de bevestiging dat ik er mag zijn!
Jullie hebben ruzie en willen allebei winnen, maar is dat belangrijker dan mijn leven? Hierdoor leer ik dat het beter is om gelijk te krijgen dan om liefde te geven. Jullie beroven zo mijn kindertijd en liefde is dus niet onvoorwaardelijk.

Mijn veiligheid en liefde moet toch jullie doel zijn? Zo blijf ik in de strijd- en vechtmodus voor de rest van mijn leven. Zoals ik nu behandeld wordt door jullie, zo zal ik dus ook altijd handelen.

Jullie boodschap is: Goede dingen gebeuren bij goede mensen, dus ik ben slecht…

Meer informatie

Het forum op de website van Villa Pinedo (link opent in nieuw venster) is speciaal voor kinderen en jongeren. Deze site biedt informatie en antwoorden waar je zeker wat mee kunt! Ook lees je hier ervaringen van lotgenoten,  waar je misschien wat aan hebt.

Tekst Wissel eens van Schoen